Yrkesgrupper


 

Ortopediingeniør

Som ortopediingeniør planlegger og utformer du individuelt tilpassede ortopediske og tekniske hjelpemidler, som proteser, ortoser og ortopedisk fottøy til funksjonshemmede. Ortopediingeniører deltar også aktivt i rehabiliteringsprosessen.

Mer om ortopediingeniør

Ortopeditekniker

Ortopediteknikeren framstiller, vedlikeholder og reparerer ortopediske hjelpemidler. Ortopediteknikeren deltar ved tilpasning og utprøving av hjelpemidler, i samarbeid med ortopediingeniører, leger, fysioterapeuter og ergoterapeuter.

ovl-bak1.png

Ortopediingeniør


Ortopediingeniøren gjør kliniske vurderinger av pasienten, og vurderer hvordan det ortopediske hjelpemiddelet skal utformes. Det tas deretter mål av pasienten, enten ved fysiske mål, gipsavstøpning eller skanning. Man jobber videre med en modell av pasienten hvor det legges inn nødvendige korrigeringer av feilstillinger, deformerende krefter og trykk. Til slutt tilpasses det ferdige hjelpemiddelet til pasienten.

For å kunne gjøre en god klinisk vurdering og modellering krever det stor kunnskap om biomekanikk, anatomi, patologi og materialer. I tillegg er det viktig å ta hensyn til samfunnsøkonomi og psykologi.

En viktig del av ortopediingeniørens daglige virke er opplæring og veiledning i bruk av ortopediske hjelpemidler.

Ortopediingeniøren er en viktig del i et tverrfaglig team rundt pasienten.  Ortopediingeniøren er underlagt lov om helsepersonell.

Som ortopediingeniør kan du være medlem i NITO ortopedi NITO Ortopedi | NITO

 
 
  • Ortopediingeniøren tar mål til, designer og tilpasser ortopediske hjelpemidler til pasienter med ulike funksjonsnedsettelser. I tillegg ortopediingeniøren inngående kunnskap om biomekanikk, anatomi og fysiologi, i tillegg til kunnskap om materialer.

    Ortopediingeniøren samarbeider i tverrfaglige team både eksternt og internt i egen virksomhet. Tverrfaglig samarbeid med øvrig helsepersonell er svært viktig i en pasients rehabilitering. I virksomheten samarbeider man tett med ortopeditekniker og annet fagpersonell.

    Noen nøkkelpunkter for ortopediingeniørens daglige kliniske arbeid er:

    • Vurdere og forstå funksjonsnedsettelse hos pasienter med bakgrunn i anatomi og patologi

    • Jobbe med biomekaniske prinsipper på anatomiske strukturer

    • Kommunisere med pasienter, pårørende og øvrig helsepersonell om ulike ortopeditekniske løsninger for funksjonsforbedring

    • Veilede pasienter, pårørende og øvrig helsepersonell i bruk av ortopediske hjelpemidler

    • Arbeide etter faglig forsvarlighet, dokumentasjon og best praksis

  • Ortopediingeniørfaget er et 3 årig bachelorprogram som etterfølges av 2 års turnustjeneste. Etter endt turnustid søkes det Helsedirektoratet om autorisasjon som offentlig godkjent ortopediingeniør.

    Utdanningen tilbys ved OsloMet, som eneste utdanningsinstitusjon i Norge

    https://www.oslomet.no/studier/hv/ortopediingenior

Ortopeditekniker


Ortopediteknikeren framstiller, vedlikeholder og reparerer ortopediske hjelpemidler. Ortopediteknikeren deltar ved tilpasning og utprøving av hjelpemidler, i samarbeid med ortopediingeniører, leger, fysioterapeuter og ergoterapeuter.

 
  • Ortopediteknikeren vil i samarbeid med ortopedingeniør fremstille ortopediske hjelpemidler til pasienter med funksjonsnedsettelser. Krav som stilles til hjelpemidlene gjør at ortopediteknikeren må ha kompetanse om anatomi, fysiologi og sykdomslære i tillegg til solide kunnskaper i materiallære.

    Ortopediteknikeren planlegger, gjennomfører, dokumenterer og vurderer sitt arbeid både selvstendig og i samarbeid med andre. Slik leder arbeidet til nytenkning og produktutvikling. Faget vil i enkelte tilfeller kreve sertifisering eller kurs for framstilling av visse typer ortopediske hjelpemidler.

    Faget dekker mange områder, og det er et unikt og særegent fag. Det kombinerer materialsammensetninger med håndverk og individuell tilpasning i nær kontakt med hver enkelt pasient

    Noen nøkkelpunkt vil være

    • Håndtere materialer, verktøy og maskiner

    • Arbeide etter gjeldende instruks og manualer

    • Vurdere momenter innen HMS i arbeidet

    • Kommunisere med pasienter og andre yrkesgrupper om helhetlig forståelse av hjelpemiddelet som fremstilles

    • Tenke kreativt og ha god formsans

    • Vurdere kvaliteten av eget arbeid

  • Ortopediteknikeren arbeider i hovedsak ved offentlige og private ortopeditekniske virksomheter.

    Ortopediteknikeren bruker materialer og arbeidsteknikker fra relativt mange yrkesgrupper, som f.eks. skomakere, finmekanikere, verktøy-/instrumentmakere, skreddere, sadelmakere og plastarbeidere.

  • Utdanningen av ortopediteknikere foregår med basis i den videregående skole, Helse- og sosialfag på trinn 1 (vg1). I trinn 2 (vg2) har fagene fotterapi og ortopediteknikk sin felles opplæringsplattform. I trinn 3 (3. og 4. år) foregår opplæringen i hovedsak ute i bedriftene.

    • Videregående trinn 1 (Vg1) 1. år - Helse og Sosialfag

    • Videregående trinn 2 (Vg2)
      2. år - Fotterapi og ortopediteknikk

    • Opplæring i bedrift
      3. år og 4. år
      Ortopediteknikkfaget

ovl-bak1.png